Ambrero blog

Hoe bouw je een webapplicatie?

Goede software voegt zich naar de omgeving. Niet andersom. Stel nou dat u besluit om de huidige dataverwerking in verschillende systemen te verruilen met één enkele webapplicatie. Een geïntegreerd systeem dat de functionaliteit biedt die vooralsnog door verschillende systemen werd voorzien. Waar begin je dan? Wat maakt de webapplicatie efficiënt? Er bestaat geen abc’tje voor het laten maken van een webapplicatie, maar we hebben wel enkele aanbevelingen.

Gerelateerde blogs

Ambrero blog?

Wij delen de laatste ontwikkelingen en nieuwe bevindingen elke week op ons blog.

Contact opnemen?

Stap 1: Betrek de medewerker die de webapplicatie gaat gebruiken bij de ontwikkeling

Ambrero doet dit vaak in de vorm van een workshop: we bespreken eerst individueel de pijnpunten van de huidige werkwijze en voeren vervolgens een gezamenlijke discussie.
We stellen vervolgens scenario’s op door medewerkers een denkbeeldige taak te geven en hen te laten beschrijven hoe ze die taak het liefste zouden uitvoeren. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de huidige werkprocedures. Zo brengen we de eisen aan de webapplicatie in kaart. Als er grote verschillen in werkwijzen bestaan, kan het zinvol zijn om binnen de nieuwe webapplicatie ruimte te laten voor de verschillende benaderingen.

Stap 2: Vertaal de werkprocedures naar een interactief systeem

Met de gewenste werkwijze op ons netvlies, schetsen we onze visie op de ideale werking van de webapplicatie. Deze visie koppelen we in vroegtijdig stadium terug aan de eindgebruiker van de webapplicatie. Ervaring leerde ons dat terugkoppeling het beste werkt wanneer de schetsen van de webapplicatie vrij globaal zijn: vooral gefocust op navigatie en interactie, en zonder inhoudelijke informatie over de webapplicatie. Op die manier kan de medewerker zich een beeld vormen van het concept van de webapplicatie en daarop reageren zonder te worden afgeleid door inhoudelijke of grafische randzaken. Zo kom je tot een opzet van de webapplicatie waar iedereen enthousiast over is. Het draagvlak voor de nieuwe webapplicatie is daarmee gecreëerd, waardoor deze makkelijker in gebruik wordt genomen.

Stap 3: Zet het interactieve concept van de webapplicatie om in een klikbaar prototype

Deze stap is essentieel. Met een prototype kan vooral in complexere systemen mogelijke gebreken van de webapplicatie worden opgespoord. Daarnaast meten we met een prototype de efficiëntie van de webapplicatie. Het aantal handelingen dat een gebruiker nodig heeft om een taak uit te voeren, bepaalt uiteindelijk hoe snel het werk met de webapplicatie kan worden afgerond. Het prototype dient dus in veel gevallen als basis voor de ontwikkeling van de definitieve webapplicatie. waarmee u tijd en geld bespaart. Wij ontwikkelden onder meer voor Ziggo en GATSO een maatwerk webapplicatie. Wilt u weten wat de toegevoegde waarde van een webapplicatie laten ontwikkelen voor uw bedrijf is? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag!

Bekijk wat wij voor u nog meer kunnen betekenen op het gebied van maatwerksoftware en software ontwikkeling.

Direct aan de slag?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-eigenaar van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

U bent iets vergeten in het formulier. Vul de gemarkeerde velden aan.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. We nemen contact met je op op de door jou aangegeven wijze.