Software ontwikkeling door Ambrero

Beslagregister bespaart tijd, geld en onnodige procedures

Sinds Ambrero het Digitaal Beslagregister heeft opgeleverd, kunnen gerechtsdeurwaarders beter en efficiënter hun werk doen. In de loop van 2015 leggen alle gerechtsdeurwaarders de beslagen in het register vast. Zo wordt onnodige stapeling van executiemaatregelen voorkomen en zorgt het register ervoor dat mensen genoeg geld overhouden om van rond te komen.

Besparing van tijd, geld en ellende

“Het Digitaal Beslagregister maakt ons werk een stuk makkelijker”, vertelt Jan de Swart, gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van opdrachtgever Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). “Sinds wij in 2001 landelijk bevoegd zijn, heb je als deurwaarder minder goed zicht op welke beslagen er nu precies ten laste van dezelfde debiteur zijn gelegd. Dat leidt vaak tot onnodige stapeling van executiemaatregelen. Zo kan een schuldenaar soms onder het wettelijk bestaansminimum duiken. Ook zet je soms procedures in gang, die je achteraf gezien liever niet in gang had gezet.” Met het Digitaal Beslagregister behoort dit soort situaties nagenoeg tot het verleden.

Ook geld besparen?

Automatische prioritering van beslagleggers

De Swart: “Het is lastig om wetten en juridische processen om te zetten in goede software. Zo zijn er beslagleggers die voorrang hebben, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst. Het Digitaal Beslagregister maakt alle beslagen ten laste van een debiteur inzichtelijk en prioriteert automatisch alle beslagleggers.”

Agile ontwikkeling

Paul Valentijn, projectmanager namens SNG en product owner tijdens de scrum: “Bij Ambrero werken slimme mensen, die prettig in de omgang zijn. Het is geen eenvoudige materie, maar je merkt dat ze zich de wereld van de gerechtsdeurwaarders snel eigen konden maken. Daardoor konden ze direct goed meedenken.” Het beslagregister werd Agile via de scrummethode gebouwd. Valentijn: “Voor mij was dat nieuw. Maar ik ben ervan overtuigd dat het de enige juiste methode was om het Beslagregister op tijd en binnen budget op te leveren. Mijn angst was namelijk dat het functioneel ontwerp in de loop van het bouwproces ingehaald zou worden door de praktijk. En dat was ook zo. Maar doordat we Agile werkten was dat geen probleem.”

"Doordat we Agile werkten was een verandering in het functioneel ontwerp geen probleem.”
Paul Valentijn - SNG


Meer over agile ontwikkeling
Afbeelding

Tijdwinst door Agile testen

Ambrero leverde al na vier weken een testapplicatie op waarmee een groep geselecteerde gerechtsdeurwaarders de werking van het Beslagregister kon testen. Dat leverde waardevolle tijdswinst op. Het scrumteam deed zo al in een vroeg stadium nieuwe inzichten op waarmee het Beslagregister nog beter aan de verwachtingen van de gerechtsdeurwaarders kon voldoen.

Een overheidsregister op tijd en binnen budget opgeleverd

De Swart: “Het leukste was dat we totaal iets nieuws gingen doen. En dat we het Beslagregister op tijd en binnen budget hebben opgeleverd. Na drie maanden was Ambrero al nagenoeg klaar en werd het Beslagregister in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid door ICTU beoordeeld. En die hadden weinig tot geen opmerkingen. Gelukkig maar, want politiek gezien zat er nogal wat druk op dit project. Het beslagregister is op verzoek van het Kabinet ontwikkeld met een subsidie van de ministeries van Veiligheid en Justitie en SZW. De eerste gerechtsdeurwaarders moesten eind december worden aangesloten en dat is gelukt. In 2015 moeten alle gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten.”

Factsheet

Looptijd ontwikkeling3 maanden
TechniekJava, Play! 2.0 Framework, Pentaho, Glassfish 4, HTML 5, CSS 3, jQuery
Aantal ontwikkelaars5
Aan te sluiten deurwaarderskantoren265
Max. beoogd aantal raadplegingen: 200 per seconde
Meer over de techniek