Applicatie ‘Digitale ondersteuning risicobeheersing’ voor de brandweer

Applicatie ‘Digitale ondersteuning risicobeheersing’ voor de brandweer

De brandweermannen bij Brandweer Amsterdam-Amstelland houden van brandbestrijding maar dat is niet het enige wat ze doen. Al jaren adviseren ze particulieren over brandveilig leven, want voorkomen is beter dan blussen.

De mannen waren echter niet te spreken over de applicatie die hun advieswerk moest ondersteunen. Nu is er geen standaard software op de markt die het primaire proces van de brandweer begeleid, dus was het tijd voor software op maat.

Probleemanalyse; inefficiënt proces

De bestaande webapplicatie ‘Brandveilig leven’ was gericht op een centrale administratie die de brandweermannen van lijsten voorzag van consumentenadressen waar ze actief advies over brandveilig leven konden geven. Tijdens het adviesgesprek moesten er aantekeningen worden gemaakt maar helaas was er regelmatig geen verbinding. Met als gevolg dat ze de gegevens buiten op locatie, of achteraf, moesten invullen. Een proces dat zeker efficiënter kon worden ondersteunt.

Digitale Ondersteuning Risicobeheersing

App ontwikkeling met Xamarin

De opdracht aan ons; ontwikkel een applicatie die het papieren proces van het expertiseteam Toezicht en Controle en de hiervoor beschreven app vervangt. Beide processen maken gebruik van het invullen van de vragenlijsten dat zowel online als offline dient te werken.

Eerst onderzocht het prjectteam welke techniek goed aansloot bij de functionaliteit en klantwensen. We kozen ervoor om de applicatie te ontwikkelen met Xamarin. Deze tool ondersteunt de offlinesynchronisatie van gegevens zodat gebruikers deze altijd kunnen bekijken, toevoegen en wijzigen. Dus ook wanneer ze offline zijn.

Efficiënt werken met ruimte voor eigen keuzes

Na een agile ontwikkelperiode van drie maanden staat er een native app met offlinesynchronisatie van gegevens zodat de gebruikers altijd en overal data kunnen inzien en verrijken. Daarnaast geeft de app de brandweermannen adressen, in een straal van 15 tot 500 meter, waar advies gewenst is.

De ICT afdeling van Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft de API (application programming interface) ontwikkeld die data (o.a. informatie over woningen en eventuele incidenten) doorzet naar de app, waar de data wordt verrijkt. Voorbeeld van een handige functionaliteit: de active directory wordt gebruikt voor gebruikersbeheer van de applicatie. Dit heeft als voordeel dat er geen extra gebruikersnamen en wachtwoorden nodig zijn bij de ingebruikname ervan.

Tjeerd de Bruin, Hoofd ICT Brandweer Amsterdam-Amstelland, benoemt het grootste voordeel van de nieuwe applicatie voor de gebruikers. “De brandweermannen willen zelf bepalen waar ze, op welk moment, langs gaan voor advies. Deze app biedt ze de ruimte om zelf te kiezen.”

Projectresultaten; efficiency en kostenreductie

  • Offline en online toegang tot data
  • Tijdsbesparing; een verdubbeling van het aantal adviesgesprekken met particulieren in slechts vier maanden tijd.
  • Reductie van 2,5 FTE op centrale administratie
  • Gebruikersvriendelijkheid en gemak
  • Meer autonomie in het werk

Ook bedrijfsprocessen optimaliseren?
“Direct na het eerste gesprek hadden ze bij Ambrero user stories voor ons uitgewerkt. Hierdoor kregen we snel een duidelijk beeld van de functionaliteit van de applicatie”
Tjeerd de Bruin, Hoofd ICT Brandweer Amsterdam-Amstelland


Samenwerken in software ontwikkeling

We vroegen Tjeerd naar hetgeen hem positief heeft verrast in onze samenwerking. Het antwoord brengt hem terug naar de eerste ontmoeting met Bart Matthaei. “Toen ik Bart voor het eerst zag vroeg ik me af of ze niet een meer ervaren collega hadden kunnen sturen! Bleek hij de mede-eigenaar te zijn van Ambrero, met ruim 15 jaar ervaring in software ontwikkeling.” Deze jeugdige eerste indruk werd direct bijgesteld in dit gesprek. “We hebben Ambrero leren kennen als een goed op elkaar ingespeeld team van professionals die ons nieuwe inzichten en goede ideeën hebben gebracht”, aldus Tjeerd.

“Ambrero is een stabiel en volwassen team met een enorme hoeveelheid kennis en ze doen alle software ontwikkeling in huis. Dat heb ik ervaren als voordeel."
Tjeerd de Bruin, Hoofd ICT Brandweer Amsterdam-Amstelland


Altijd ruimte voor verbetering

Zoals we altijd kijken naar mogelijkheden om een applicatie te verbeteren, doen we dit ook bij onze projectaanpak en samenwerking. Na de oplevering van het MVP (minimal viable product) raakte de structuur enigszins uit het project. Dit leidde tot onduidelijkheid en een leermoment voor ons. Middels een goed gesprek brachten we de wederzijdse verwachtingen terug op één lijn. En we maakten de afspraak om ook de wijzigingen aan de applicatie in twee wekelijkse sprints te vatten. Dit bracht weer inzicht in de status en vordering van het project.

Tjeerd zegt hierover: “Ook wanneer het even moeizaam gaat, zit de scrummaster bovenop het project. Een belangrijk aspect hierin is de wil om het goed te doen. En die is er zeker, bij het hele team!”.

Factsheet

Looptijd ontwikkeling3 maanden
Techniek.NET Core, Xamarin, A/B Framework, JQuery, PostgreSQL
ScrumteamTom (.net ontwikkelaar), Erwin (UX designer), Jacco (senior Java ontwikkelaar) en Bart (scrummaster)
Aantal gebruikers303
Meer over de techniek