Menu
088-Ambrero (088-2627376)
Digitaliseren en verbinden van bedrijfsprocessen bij MEA-NL

Digitaliseren en verbinden van bedrijfsprocessen

Hoe een researchbedrijf met software op maat kosten bespaart en werkplezier verhoogt.

MEA-NL doet onderzoek naar ballast water management systemen voor de zeescheepvaart. Het enige bedrijf ter wereld dat test met natuurlijk omgevingswater, namelijk: het zoete van het IJsselmeer, het zoute van de Waddenzee en het brakke van de Noordzee. En MEA-nl had een uitdaging.

Probleemanalyse; papieren formulieren en losse processen

Het onderzoeken van water gebeurt met meerdere tests en geeft een berg aan informatie. Data die moet corresponderen met elkaar en op een juiste manier moet worden vastgelegd. Dit is een enorm tijdrovend en foutgevoelig proces, mede door de complexe regelgeving en grote hoeveelheid papieren formulieren. Het missen van een monster of afname leidt vaak tot de noodzaak van een nieuwe test. Extra kosten van € 30.000 zijn hierbij eerder regel dan uitzondering. Bovendien leidt het tot veel frustratie bij het team.

Digitaliseren en verbinden van bedrijfsprocessen bij MEA-NL

Opdracht aan Ambrero

De opdracht aan ons; ontwikkel een applicatie die de formulierenstroom digitaliseert en de verschillende test- en bedrijfsprocessen op elkaar laat aansluiten. Met als specifieke aandachtspunten de veiligheid van de data en de flexibiliteit in de ontwikkeling van de software. Zoals Etienne Brutel de la Rivièere, oprichter en directeur van MEA-NL zegt: “Software is nooit af. De wereld om ons heen verandert continu en wij moeten hierin mee.”

Met Agile software ontwikkeling naar een MVP

Na een Agile ontwikkelperiode van 8 weken is sinds kort het Minimal Viable Product (MVP) in gebruik. Een testrun bij MEA-NL bestaat uit een testprotocol en verschillende formulieren. Deze worden door de onderzoekers op locatie handmatig ingevuld. Om direct een flinke tijdswinst te creëren heeft het projectteam een webapplicatie ontwikkeld die bij het aanmaken en printen van een nieuwe testrun herkent welke formulieren er nodig zijn en in welke aantallen.

QR codering voor automatische archivering

Daarbij krijgen alle formulieren een QR code die zorgt voor de juiste archivering. Wanneer ze zijn ingevuld en gescand, wordt de data automatisch toegewezen aan de juiste testrun. “Het archiveren kan ook nog handmatig maar we hebben de QR codering zo gemaakt dat deze 99% scan-proof is!”, aldus Marielle Daalder, Java ontwikkelaar

Projectresultaten; waarborgen van data en leuker werken

  • Controle en kwaliteitsbewaking
  • Waarborgen van data
  • Kostenbesparing

“En een ander belangrijk doel van de software”, aldus Etienne Brutel de la Rivièere, “is dat het bijdraagt aan de verhoging van het werkplezier”.

Ook bedrijfsprocessen optimaliseren?
“We hebben gekozen voor Ambrero vanwege hun heldere vertaling van onze kennis en processen naar software die dit alles ondersteunt.”
Etienne Brutel de la Rivièere, oprichter en directeur van MEA-NL.


Stapsgewijs doorontwikkelen

Etienne Brutel de la Rivièere geeft aan; “Met deze eerste versie van de webapplicatie hebben we al veel gewonnen aan tijd en aan waarborgen van de data. Er kan nog veel meer worden geoptimaliseerd in de processen bij MEA-NL dus we zetten het ontwikkeltraject voort. Ik heb een beeld van waar ik heen wil en daar wil ik samen met het team naar toe groeien. Dus kiezen we er niet voor om in één keer een automatiseringssysteem neer te zetten. We gaan stapsgewijs, op een Agile manier, doorontwikkelen.”

“Software is nooit af. De wereld om ons heen verandert continu en wij moeten hierin mee.”
Etienne Brutel de la Rivièere, oprichter en directeur van MEA-NL.


Factsheet

Looptijd ontwikkeling MVP8 weken
TechniekDocker, Java, Spring, Postgress en Javascript
ScrumteamMarielle (Java ontwikkelaar), Jacco (senior Java ontwikkelaar), Pamela (UX designer) en Bart (scrummaster)
Meer over de techniek

Enkele klanten

Ziggo logo GATSO logo Mylaps logo KPN logo