Kennisbank

Bedrijfssoftware: 10 tips voor een succesvolle applicatie

Goede software voegt zich naar de omgeving. Niet andersom. Aan de ontwikkeling van uitstekende bedrijfssoftware gaat dan ook grondige research vooraf. Met deze tips krijgt u bedrijfssoftware die zichzelf terugverdient.

1. Start met een goed doordacht plan

Wat zijn de doelstellingen van uw bedrijfssoftware? Die moeten eerst in kaart worden gebracht. Dat klinkt logisch, maar vaak begint men met alleen een globaal idee. Pas wanneer de bedrijfssoftware ontwikkeld wordt, of erger, pas wanneer deze in gebruik wordt genomen, blijkt de functionaliteit van de bedrijfssoftware onvolledig of onjuist. De beste bedrijfssoftware wordt gebouwd aan de hand van een vanuit de eindgebruiker geschreven user stories.

2. Analyseer de werkprocessen

Goede bedrijfssoftware sluit naadloos aan op de procedures die op de werkvloer worden gevolgd. Door bedrijfssoftware te modelleren aan de analoge werkwijze, ontstaat een intuïtievere applicatie waarin efficiënter gewerkt wordt. Een grondige analyse van de werkprocessen, door bijvoorbeeld monitoring of interviews, is een essentieel onderdeel van het voortraject van bedrijfssoftware ontwikkeling.

3. Kijk vooraf naar de restricties die de hardware oplegt

Wanneer bedrijfssoftware moet samenwerken met andere systemen, is een goede platformkeuze essentieel voor succesvolle implementatie. Ook voor online applicaties met een in potentie grote doelgroep, zoals bijvoorbeeld sociale mediaprojecten, kan hardware een struikelblok voor verdere groei vormen. In dergelijke gevallen kan 'The Cloud' een oplossing bieden, maar de bedrijfssoftware moet daar wel op worden voorbereid.

4. Ontwikkel alleen bedrijfssoftware wanneer het zichzelf terugverdient

Een open deur? Was het maar waar! Ambrero pleit voor meetbare Return Of Investment. Als u niet (bij benadering) kunt meten wat de ROI van het stuk bedrijfssoftware is, moet u er niet aan beginnen. In dat geval verdient het project zichzelf waarschijnlijk niet terug.

5. Betrek de belanghebbenden bij de ontwikkeling van bedrijfssoftware

Het is verstandig de eindgebruikers al in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Niet alleen maakt u gebruik van hun expertise en betrokkenheid. U beperkt hiermee mogelijke weerstand tegen ‘ongevraagde veranderingen’ op de werkvloer.

6. Scan de omgeving

Houd rekening met de omgeving waarin de bedrijfssoftware wordt gebruikt. Heeft de omgeving de beschikking over een beperkte bandbreedte? Wordt de software gebruikt in de operatiekamer? Of in een ruimte die slecht is verlicht? Aanpassing aan de omgeving kan een bepalende factor zijn voor het succes van de bedrijfssoftware.

7. Breng het gedrag van de gebruikers in kaart

De ene gebruiker van bedrijfssoftware is de andere niet: afhankelijk van de rol van de gebruiker heeft die bepaalde wensen en verwachtingen. Als je het doel van de gebruiker kent dan kun je ook de benodigde hoeveelheid softwarematige begeleiding (klikpaden, menu-structuren) bepalen. bedrijfssoftware waarbinnen je via meerdere methoden je doel kunt bereiken scoort vaak beter dan software die de gebruiker beperkt. Zo kom je tot gebruiksvriendelijke software.

8. Combineer verschillende disciplines voor succesvolle bedrijfssoftware

Stel een goed team van specialisten samen bij de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Maak gebruik van experts op verschillende niveaus, zoals marketingspecialisten, grafische vormgevers en copywriters, die hun kennis bundelen voor een optimaal product.

9. Zorg voor training en een goed onderhoudsplan

Wie gaat de bedrijfssoftware gebruiken als die klaar is? Weten deze mensen hoe het programma werkt? En wie gaat het programma onderhouden? Voorafgaand aan de ontwikkeling van bedrijfssoftware moeten al deze vragen beantwoord zijn in een gedegen stappenplan.

10. Kies voor solide support

Bedrijfssoftware gaat soms tientallen jaren mee. Het internet verandert, evenals uw organisatie die meegroeit met de tijd. Bij plotselinge veranderingen kan spoedeisende hulp gewenst zijn. Om het succes en de kwaliteit van uw bedrijfssoftware te waarborgen is een gedegen, liefst levenslange support essentieel. Kies daarom voor een stabiele partij die continuïteit biedt. Uiteraard staat Ambrero voor u klaar. Wij ontwikkelden o.a. bedrijfssoftware voor Ziggo, bedrijfssoftware voor GATSO en bedrijfssoftware voor K-Swiss. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk wat wij voor u nog meer kunnen betekenen op het gebied van webapplicaties en software ontwikkeling.

Ook op zoek naar een technisch partner?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!