Kennisbank

jQuery

jQuery is een bibliotheek die het manipuleren van HTML-elementen en CSS gemakkelijker maakt. Dat is de korte uitleg. In onze kennisbank vind je een uitgebreide toelichting op het begrip jQuery.

Wat is jQuery?

Javascript kan vrij complex worden wanneer je een webpagina wilt manipuleren, bijvoorbeeld door een element te animeren door een transitie van doorzichtig naar volledig zichtbaar in te stellen. jQuery is een bibliotheek die het manipuleren van HTML-elementen en CSS gemakkelijker maakt. Met eenvoudigere syntax dan Javascript kun je in jQuery snel complexe animaties en aanpassingen ontwikkelen, die normaal uren werk zouden kosten. jQuery is inmiddels de populairste Javascript-library op het internet en wordt gebruikt door grote sites en softwarepakketten zoals Google, Bootstrap en Wordpress.

Wat kan jQuery nog meer?

Behalve het manipuleren van de DOM (elementen in de webpagina) voor animaties, kun je jQuery ook gebruiken voor het aan- en uitzetten van classes op elementen, zodat bijvoorbeeld een (CSS-)animatie wordt gestart. Ook voor het ophalen van data uit een database en dit zonder de pagina te vernieuwen (asynchroon) tonen, kan gemakkelijk met jQuery - een AJAX-request. Standaard events in de browser, zoals onClick en onMouseover, worden door jQuery opgevangen en kunnen vervolgens functies aanroepen. Dit is veel sneller en leidt tot minder code dan wanneer je dit allemaal in native Javascript moet coderen. Doordat er functies zijn gemaakt die complexe processen in Javascript terugbrengen naar één complete syntax, die bovendien zeer sterk gedocumenteerd is, is jQuery een krachtige tool om snel front-end code te schrijven.

Het voordeel van jQuery

jQuery wordt nog steeds voorzien van updates en is getest in alle grote browsers, zodat programmeurs zich weinig zorgen hoeven te maken over de compatibiliteit met bijvoorbeeld oudere versies van Internet Explorer. jQuery heeft als bijkomend voordeel dat de code efficiënt is opgebouwd en browsers snel overweg kunnen met de complexe berekeningen die op de achtergrond worden gedaan. Zo is er geen onnodige rekenkracht, die gebruikt kan worden voor andere processen op de webpagina. Met plugins, geschreven door duizenden webdevelopers over de hele wereld, kun je jQuery uitbreiden en bijvoorbeeld kant-en-klare uitklapmenu’s, drag-and-drop upload schermen, tekstanimaties en zelfs games op je webpagina implementeren. Je kunt jQuery gebruiken om DOM-elementen te selecteren en bijvoorbeeld modal-windows of notificaties op een pagina te tonen. Zo wordt je applicatie net een stukje interactiever.

De belangrijkste voordelen van jQuery op een rij:

  • automatische updates
  • efficiënte opbouw van code
  • uitbreiding jQuery mogelijk via vele plugins

Meer over 'jQuery':

Ook op zoek naar een technisch partner?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!