Kennisbank

Scala

De Java Virtual Machine komt in vele varianten: Scala, Groovy, en Clojure zijn voorbeelden van programmeertalen die elk hun eigen interpretatie geven aan Java. In dit artikel zoomen we in op de programmeertaal Scala, die werd ontworpen om enkele beperkingen van Java te overbruggen.

Wat is Scala?

Scala is een programmeer- en scripttaal gebaseerd op Java en bestaat sinds 2001. Het idee erachter is dat de Javataal schaalbaar is gemaakt door het objectgeoriënteerd programmeren te combineren met functioneel programmeren. De kracht van beide manieren van programmeren is gebundeld tot één taal. Er is in Scala minder code nodig om een klasse te schrijven, de getters en setters zijn niet nodig en primitives heeft Scala niet. Naast klassen kunnen ook objecten gedefinieerd worden in Scala.

De voordelen van Scala

Binnen Scala maakt alles binnen een klasse naast de methodes deel uit van de primaire constructor.

Doordat Scala een flexibele programmeer syntax heeft kan er gemakkelijk een domain specific language gedefinieerd worden. Het functionele aspect van de Scala programmeertaal komt bijvoorbeeld naar voren als we kijken naar de verschillende mogelijkheden van parameter overdracht, zo is het bijvoorbeeld mogelijk een functie als een parameter mee te geven. Scala wordt gezien als een wiskundige en goed testbare taal.

Compatibiliteit van Scala met Java

Scala is compatibel met Java en daardoor is het gemakkelijk om over te stappen of te gebruiken, want Scala kan gebruik maken van de bestaande Java bibliotheken. Als voordeel van het gebruik van Scala in plaats van Java wordt genoemd dat Scala de productiviteit verhoogt en het een taal is die gebruikt kan worden voor verschillende situaties. Ook verschillende grote bedrijven gebruiken Scala, onder andere Twitter en Linkedin gebruiken Scala.

Uitbreidmogelijkheden van Scala

Scala is verder gemakkelijk uitbreidbaar. Scala wordt veelal gebruik in combinatie met Akka of het Play framework. Doordat Scala meer mogelijkheden biedt wordt het tegelijkertijd ook vaak als een complexere taal gezien. Aanhangers van Scala wijzen hierbij juist op de voordelen; sommige codeblokken in Java kunnen met Scala als één regel worden geschreven. Scala wint nog steeds gebruikers voor zich en lijkt een opkomende taal te zijn. Scala lijkt een middenweg te vormen tussen academisch en praktisch.

Meer over 'Scala':

Direct aan de slag?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!