Kennisbank

Scrum: introductie

Een aantal weken geleden hebben we deelgenomen aan een Scrum Master cursus van Danube Technologies in het Radisson SAS hotel in Amsterdam. Naast de smakelijke snacks en lunches was de inhoud van de 2 daagse cursus goed geregeld.

De cursus bestond uit een theoretisch en een praktisch deel. De theorie werd goed onderbouwd met interessante historische feiten over het software ontwikkelings process en leuke anekdotes over gelukte en mislukte Agile implementaties bij kleine en grote bedrijven.

Scrum?

Scrum is een term uit de Rugbysport, waarbij de spelers in een grote groep de bal naar voren proberen te duwen.

Scrum team

De term Scrum in de software ontwikkeling verwijst echter naar een Agile ontwikkelingmethodiek.

Scrum is een simpel raamwerk voor software ontwikkeling, waarbij het Team en het Product centraal staan. Scrum bestaat uit een aantal vaste activiteiten en rollen, maar het belangrijkste gegeven van Scrum is dat het team 'self-managing' is. Een Scrum Master is dus geen Project Manager, maar een Facilitator.

Het proces

Het werk wordt verdeeld in korte Sprints (iteraties). Elke sprint heeft een relatief korte tijdsduur, idealiter tussen de 2 en 4 weken. Het doel van elke sprint is om een potentieel verkoopbaar product op te leveren. Dat wil zeggen dat het product na elke sprint volledig getest moet zijn en alle features correct moeten functioneren.

Scrum process

De rollen

Scrum bestaat uit 3 rollen: de Product Owner, de Scrum Master en het Team.

  • Product owner; verantwoordelijk voor het zakelijke aspect van het project. Bepaalt de benodigde features, prioritiseerd het backlog. Single wringable neck, oftewel, degene die de verantwoording moet afleggen.
  • Scrum Master; verantwoordelijk voor het goed functioneren van het team. Zorgt ervoor dat het team geen last heeft van externe factoren en dat eventuele drempels worden verwijderd. Heeft geen authoriteit binnen het team.
  • Het Team; multidisciplinair en bestaat idealiter uit 5 tot 9 personen. Bevat alle specialiteiten die nodig zijn om een werkend product op te leveren, dus ook designers en testers. Organizeert zichzelf.

De artifacts

Scrum bevat 3 artifacts die tijdens het ontwikkelprocess gebruikt worden.

  • Product backlog; bevat de benodigde features. De product owner is verantwoordelijk voor de prioritisering.
  • Sprint backlog; bevat de items van het product backlog waaraan het team zich voor deze sprint heeft gecommitteert. De items zijn uitgesplitst in specifieke taken.
  • Burndown chart; toont de voortgang van het project.

Volgende week zal ik een artikel schrijven dat verder in gaat op de planning en uitvoering van een Scrum process en de rol van de Scrum Master.

Update: lees meer over de planning en uitvoering in dit artikel.

Links

Korte engelstalige inleiding over Scrum
Handige 3-pagina handout

Direct aan de slag?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!