Kennisbank

Uitleg over AJAX

AJAX staat voor "Asynchronous Javascript And XML". Het is een webmethodiek voor de communicatie tussen de webserver en de browser zonder dat de pagina ververst hoeft te worden. AJAX wordt vaak in één adem genoemd met de termen "Rich Internet Applications" en "Web 2.0". Het is een trend die de afgelopen jaren een stijgende lijn heeft ingezet. De techniek is op vele manieren toepasbaar. Ambrero ziet AJAX als een methodiek die kan worden ingezet voor een betere en directere gebruikerservaring.

De intrede van AJAX heeft de ontwikkelingen op het world-wide-web een enorme versnelling gegeven doordat veel directere vormen van interactie mogelijk werden. We noemen er een paar:

  • Drag-and-drop: het verslepen van objecten. Steeds meer gebruikt bij webwinkels en controls zoals sliders.
  • Autocomplete: het automatisch aanvullen van gegeven op basis van de door een gebruiker getypte tekst. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in zoeksystemen.
  • Snelle filters: het filteren van data door de selectie van randvoorwaarden. De data wordt direct gefilterd zodra de gebruikers een randvoorwaarde heeft geselecteerd.

Implementatie

Voorbeeld van een autocomplete toepassing Dergelijke innovaties hebben ervoor gezorgd dat webapplicaties veel dichter bij desktop applicaties zijn komen te staan. Door de directere interactie en de snellere wisselwerking tussen browser en server is het verschil tussen beide typen software vervaagd. Dit is duidelijk te zien bij webapplicaties als Gmail en Netvibes, waarbij je als gebruiker eigenlijk niet door hebt dat er steeds data wordt opgehaald en weggeschreven naar de server. Maar er zijn ook minder bekende voorbeelden van webapplicaties waarin AJAX technologie alleen gebruikt wordt ter ondersteuning van het gebruik: de websites van Amazon en ABN AMRO bevatten op allerlei plekken AJAX-technologie om het gebruikersgemak te versoepelen.

Innovatie

Het moge duidelijk zijn dat AJAX nieuwe mogelijkheden heeft gebracht. Ambrero loopt voorop in AJAX implementaties: onze usability experts zijn voortdurend op zoek naar manieren om webapplicaties intuïtiever en directer te maken. Dat kan 'm in kleine elementen zitten, zoals bij het auto-aanvullen van invoervelden, maar we pakken het ook weleens grootser aan. Zoals bij de roostervalidatie-tool die we voor Déhora maakten: deze applicatie benadert in al zijn aspecten het gedrag van een desktop-applicatie: directe invoer, sneltoetesen, nauwelijks volledige pagina-verversingen, en office-achtige interactie. Kortom: de innovatieve kracht van Ambrero staat garant voor een goed doordachte AJAX-toepassing!

Direct aan de slag?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!