Kennisbank

Java

Wie zich verdiept in softwareontwikkeling komt al snel de term 'Java' tegen. Net als C++ en .NET is Java een programmeertaal voor de ontwikkeling van software. In dit artikel geven we je een korte introductie.

Wat is Java?

Java is één van de meest gebruikte en populairste programmeertalen. Kenmerkend aan Java zijn de objectgeoriënteerde opzet, platformonafhankelijkheid, en de uitgebreide API. Java is tegenwoordig overal aanwezig: op je PC en op servers, maar ook op je mobiele telefoon, in je auto, en het zit er dik in dat zelfs je huishoudelijke apparatuur op basis van Java is ontwikkeld.

James Gosling wordt gezien als de vader van deze programmeertaal. De taalstructuur, compiler en virtual machine zijn allemaal aan hem te danken. De gedachte achter de ontwikkeling van Java was om de programmeertaal zo min mogelijk afhankelijk te maken van de omgeving waarin die draait. Het idee daarachter was dat programmacode maar één keer hoefde te worden geschreven om geschikt te zijn voor diverse platforms. Doordat de code gecompileerd wordt naar bytecode voor een virtuele machine, de Java Virtual Machine (JVM), kan de code op elke willekeurige computer en onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Ook Scala produceert code die op de JVM kan worden uitgevoerd.

Er zijn 4 Java programmeerplatformen, waaronder de meest gebruikte standaard-editie, Java SE en de Enterprise Editie (Java EE). Java SE’s API bevat de kernfunctionaliteit, de basis van de Java programmeertaal. Java EE is daar eigenlijk bovenop gebouwd. Met Java EE kunnen grootschalige, betrouwbare en veilige webapplicaties ontwikkeld en uitgevoerd worden.

Java Development Kit (JDK)

Java programmeurs gebruiken veelal softwarepakketten die elementen bevatten om het schrijven, debuggen en uitvoeren van Java-programma’s te vergemakkelijken. Java programma’s kunnen ontwikkeld worden met de Java Development Kit (JDK); welke de Java-Compiler, Java runtime omgeving en de Java API’s omvat. De meest gebruikte Java software development kit is de Oracle JDK. Daarnaast is er de OpenJDK, een gratis en open-source implementatie van het Java platform.

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal (OO taal) met veel mogelijkheden en toepassingen. Naast de voordelen wordt als nadeel vaak genoemd dat Java geen native taal is en daardoor minder snel is dan talen die geen JVM nodig hebben. Java bytcode wordt op het laatste moment (just in time, JIT) pas gecompileerd naar machinetaal. Java kampt daarnaast regelmatig met veiligheidsproblemen, maar tegelijkertijd wordt hierop snel gereageerd met adequate oplossingen.

Open source frameworks

Door de Java Virtual Machine (JVM) kan Java op elke computer onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Java wordt door veel software ontwikkelaars gebruikt om applicaties te schrijven. De gekozen naam Java voor deze programmeertaal is een verwijzing naar koffie.

Grote open-source frameworks zoals Spring en Hibernate hebben Java veel productiviteit gegeven. Met deze frameworks is het steeds beter mogelijk om snel applicaties te ontwikkelen. Java zelf ontwikkelt zich ook, momenteel zit Java op versie 8. Elke versie bevat verbeteringen die het programmeren makkelijker maken, steeds worden nieuwe klassen toegevoegd aan de standaard bibliotheek.

Meer over 'Java':

Wil je meer informatie over software ontwikkeling?
Of wil je meer over ons weten?

Bel nu met Bart Matthaei, mede-oprichter van Ambrero. Komt het nu niet uit? Laat dan gewoon je bericht achter.

Bart Matthaei

Directie & sales

Email

.. of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Je bent iets vergeten in te vullen.

Bericht verzonden

Bedankt voor je bericht. Je hoort snel van ons!